Az új Nova Prospect albumról beszélgettünk

Október elsején jelentkezett új albummal a Nova Prospect zenekar, amely remek alkalom egy Próbaterem-beszélgetéshez.

Kiss Józseffel, a zenekar frontemberével idéztük fel a zenekar már 14 évre visszanyúló korszakait, a hivatalos megalakulástól vicces apropóját, a Wacken Metal Battle sikereken át - ahol ők képviselték hazánkat Németországban a legnagyobb rock-metál fesztiválon - egészen a legújabb, "Törékeny egyensúly" címet viselő album olyan különleges töltetű számáig, mint az "Utolsókból elsők".

Kikerülhetetlen kérdésként az elmúlt időszak nehézségeiről kérdeztük Jocót, de a válaszból elég hamar kiderült, mindig van a tarsolyban egy b-terv. A zenélést nem főállásban gyakorolják, ezért szerencsésnek vallják magukat, hiszen nem a megélhetésük került veszélybe, szemben sok zenében érintett hazai bandával, technikai szakemberrel, kisegítővel.

Nekik sem volt persze könnyű ez elmúlt egy év, ahogyan az első 13 is tartogatott nem várt nehézségeket, főleg megszokott, bevált tagok távozása kapcsán, de ezek a frontember elmesélése alapján nagyon érthető, elfogadható és emberi módon zajlottak, így nem csoda, hogy mindig megérkezett a megoldás hamarosan és ez tovább formálta, csiszolta a már addig kialakult hangzást és újabb lehetőségeket hozott magával.

Ez alapján könnyen hihetné az ember, hogy vannak zenekarok, mint például a Nova Prospect, akik szerencsés csillagzat alatt születtek, minden összejön neki, jókor vannak jó helyen és így tovább, de hiba volna nem észrevenni, hogy ezek a zenekarok és erre tényleg remek példa Józsefék csapata, nagyon is tudatosan, de nem akaratból, hanem rengeteg alázattal állnak a zenéhez, zenéléshez. Számaikban és klipjeikben könnyedén tettenérhető a minőségre való törekvés a stílus határain belül, saját hangzást, gondolatvilágot és üzenetet alkotva, fogalmazva meg. Kevés banda mondhatja el magáról például azt a szoros kapcsolattartás a rajongókkal, amit ők. Legújabb albumuk, a már említett Utolsókból elsők számához készített klipben egyik legnagyobb rajongójuk is szerepel, aki nem mellesleg parasportoló karatés.

Józsefet hallgatva az ember benyomása a beszélgetés végére már nem is az, hogy a banda maga miatt zenél, hanem mindenki más miatt, hogy nekik adhasson zenéjükkel. Ez a fajta önzésmentes tudatosság teszi zenéje mellett az egyik legszerethetőbb zenekarrá a Nova Prospectet.

A banda már most tervezi a következő évi turnét, amelyről hamarosan konkrétumokat is olvashattok a rádió oldalán.

A Fáklya Rádióban elhangzott beszélgetést teljes egészében meghallgathatod vagy letöltheted ide kattintva!

Látogass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a Fáklya Rádió elképesztően sajátos életét és nyomj nekünk egy like-ot, ha elnyerte a tetszésed!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben