A fekete retek valódi csodaszer

A fekete retek (Raphanus niger) Ázsia területéről származik. Már az ókori Egyiptom papjai gyógyászati célokra olajat készítettek a fekete retek magjából.

Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú és télen is jól tárolható. Ez a gyökérzöldség nemcsak tápértékéről, de még inkább gyógyhatásáról híres. Illóolajban, C-vitaminban, káliumban, vasban és foszforban gazdag. Antioxidánstartalma magas. A népi gyógyászatban epe- és májtisztító hatású szerként közismert, de ugyancsak jó rekedtség, köhögés, megfázásos betegségek ellen. A vörös- és fokhagymához hasonlóan a fekete retek is baktérium- és vírusölő hatású, immunerősítő szer. 

A fekete retket Európában és Ázsiában is széles körben termesztik. Az őszi és téli időszak csodaszere, a legnagyobb retekfajta, nagyon jól tárolható. A népi gyógyászatban gyakran használták epe- és májtisztításra, illetve a megfázás tüneteinek kezelésére is. Fontos, hogy éhgyomorra nem ajánlott fogyasztani, illetve figyelni kell rá, hogy kinek mennyi az elég belőle, ám kétségtelen, hogy egy nagyszerű alapanyagunk.

A fekete retek sokoldalú alapanyag, megsüthetjük köretnek, készíthetünk belőle salátát, turmixot, chipset, de krémlevesnek is nagyon finom. A retkekkel egy a szabály, reggel méreg, este gyógyszer!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben