Csomagolásmentes boltok – nőnek, mint a bolondgomba

Napjainkban egyre többen érdeklődnek a fenntartható életmód és környezetvédelem iránt, így inkább előbb, mint utóbb találkoznak is a csomagolásmentes boltok fogalmával. De mi is ez a hely tulajdonképpen? Mit lehet vásárolni? Kikkel találkozol? Kinéznek, ha műanyag szatyrod van? Cikkünkből minden kérdésedre választ kapsz!

Szeméthegyek és hulladékégetők

Ha a környezetvédelem mellett elkötelezett ember vagy, akkor pontosan tudod, hogy a meg nem vásárolt szemét a létező legfenntarthatóbb. A csomagolásmentes boltok pontosan ebben a törekvésben tudnak támogatni, hiszen itt a saját tárolóedényedbe tudod megvásárolni a sót, fűszereket, szárazárut. Így nem viszel haza teljesen fölösleges papírzacskókat és nem kell még szelektálnod sem őket. Az edény kiürülése után egyszerűen elmosogatod, és újra vásárolhatsz belevaló minden földi jót. Természetesen, ha épp nincs nálad edény, akkor is menj be bátran a boltba, tartanak papírzacskót vagy valamilyen fenntartható alternatívát.

Csomagolásmentes boltok a környéken

Fenntarthatóság szempontjából az a legjobb, ha minél közelebbi helyen vásárolsz, hiszen így a szállítás kapcsán is kevésbé terheled meg a Földet. Ma már szinte minden nagyvárosban, sőt egészen pici helyeken is léteznek csomagolásmentes boltok. Ha esetleg nincs módod ilyen helyen vásárolni, akkor már az is óriási lépés, ha például a piacon nem kérsz műanyag zacskót a holmiknak. Végül is, a gyümölcsöt úgyis megmosod fogyasztás előtt, a lehullott hagymahéjat ki tudod dobni a táskánkból is. Szerencsére egyre több nagy áruházban választható opció a zöldségek, gyümölcsök mérésénél a csomagolás nélküli lehetőség – ez is azt mutatja, hogy egyre növekszik a vásárlók részéről az igény erre.

Kis lépésekkel nagy eredmények

Még nem jártál csomagolásmentes boltban, teljesen átlagosan élsz, nem foglalkoztál soha ilyesmivel? Ne aggódj, senki nem ítél el, ha nem vagy professzor-doktor a témában. Kis lépésekkel haladj, ne várj túl sokat magadtól. Nagyon életszerű útmutatók tölthetők le az internetről, hogy kezdd „elfelejteni” a műanyag szatyrok vásárlását, és nagyon pici odafigyeléssel hatalmas eredmény érhető el. A csomagolásmentes boltokban pedig személyesen is találkozhatsz „sorstársakkal”, akik megoszthatják veled a tapasztalataikat és válaszolnak kérdéseidre.

Személyes tippünk

Szerkesztőségünk javaslata, hogy minden héten csak egy pici újítást próbálj ki, és dicsérd meg magad a törekvésért is! Nem baj, ha valami nem megy elsőre tökéletesen, és ne akarj 1 nap után zero hulladékot termelni. Hidd el, hogy a pénztárcád – sőt az időbeosztásod is meghálálja, hiszen mellesleg rengeteg spórolhatsz ezzel az életmóddal, illetve egy idő után észreveszed, hogy sok fölösleges és időrabló szokást hagysz el. Hajrá!

Ha tetszett a cikk, hallgasd meg a Zöld kör egyik podcastjét, amit pont egy csomagolásmentes bolt vezetőivel készítettünk!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben