Miért érdemes gyógygombát adni házi kedvenceinknek?

Akárcsak az embereknél, a betegségek zömét az állatoknál is a nem megfelelő étrendre és a mozgáshiányra lehet visszavezetni. Bár a száraztáp praktikus, cseppet sem egészséges kedvenceink számára. De mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt vagy kezeljük, ha már kialakult?

Kutyák között sajnos gyakori a visszatérő vendég az állatorvos rendelőjében: jellemzően cukorbetegség, allergia és daganatok miatt kezelik őket. A krónikus belgyógyászati betegségeket az ő esetükben is az helytelen életmódra lehet visszavezetni, mint kétlábú társaiknál - véli Dr. Varga Miklós állatorvos, a HerbalVet alapítója.

“A kedvencünkre főzni olyan, mintha egy sajátos diétás igényű családtagra főznénk. Legtöbben ezt szeretnék megúszni a száraztáp etetéssel, még ha nem is tudnak róla. A kutyák-macskák számára a száraztáp praktikus, de sajnos nem egészséges. Jellemző, hogy néhány év múltán megjelennek a rendelőben daganattal, allergiával, cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással” - mondja az állatorvos.

Mivel etessük tehát a négylábúakat? A válasz egyszerű: olyan állati eredetű étkekkel, ami legjobban hasonlít a prédaállatra. Persze, ezért nem kell feltétlenül nyulat tartani. Elég az úgynevezett BARF etetés elveit követni: feldolgozatlan, nyers húst és belsőségeket adni nekik.

Az állati zsírt nem tudjuk túladagolni, a kutya szervezete előnyben részesíti a cukrokhoz képest. A természetes ételekkel a kutyák ráadásul maximum 10 százalék szénhidrátot visznek be, míg az átlagos tápokban ennek 50 százalék feletti az aránya.

Elég, ha a legolcsóbb belsőséget, húsféleségeket szerezzük be a hentesnél. Én a BARF- szerű étrendet javaslom E szerint a napi adagokra darabolt húst 1-2 percre lobogó forró vízbe dobjuk felhasználásig majd a mélyhűtőben tároljuk. Mindez talán kissé macerásabb, mint a száraztápot kiönteni a zacskóból, ám nem kerül többe, mint a jó minőségű készen kapható kutyaeledel. Sőt, ami a hentesnél a legdrágább, nem is feltétlenül jó a kutyának.

Emelett az állatorvos szerint kiemelt szerepet kell kapnia az aktív életmódnak is: minden kutyának legalább napi fél órát kéne szabadon futnia, nem csak pórázon sétálnia a betondzsungelben. De mi a helyzet, ha felüti a fejét a betegség?

A hisztamin-termeléssel járó krónikus gyulladások a szervezetben a daganatok melegágyát jelentik. Ilyenkor rá kell jönni, mi áll a tünetegyüttes hátterében: az allergiát például általában külső élősködő, például bolha váltja ki vagy takarmány eredetű. A legelső lépés meggyőződni róla, hogy hatásos élősködőirtó szert használunk-e a kutyán - mondja Dr. Varga Miklós.

Ígéretes eredmények gyógygombákkal

Az állatorvos 2010 óta foglalkozik a több ezer éve ismert gyógygombák hatásaival, amelyeket főleg a kínai-japán irodalom örökített meg. Ezeket a spórákat már a 70-es évek óta mesterséges körülmények közt termesztik, az eredmény így igazi bio gomba, amely nem szív magába káros anyagokat, például nehézfémet a környezetéből.

A ganoderma vagy reishi gombák hatékonysága közismert, itthon talán egyedül a HerbalVetnél foglalkoznak a gyógygombák kisállatokon való egészségvédő hatásával. A Naja Forest Kft által kifejlesztett kétfázisú kivonatolási technikával a HerbalVet receptúrái szerint készült termékekekkel eredményesen kezelhető például a forl, a macskák fogfelszívódási zavara is. Hogy a cicának is legyen esélye.

Ez nagyon gyakori, a röntgenen az látszik, hogy felszívódott a fog belseje, míg az idegek, erek megmaradnak és minden érintésre fájnak. Senki nem tudja, mitől alakul ki, mivel gyógyítható. Ilyenkor a fogakat jellemzően kihúzzák. A gombának hála gyakran kedvező, gyors változások érhetőek el: előfordul, hogy 2-3 hét után már újra ropogtat a macska a fogaival - mondja a HerbalVet alapítója. Ám a gombák alkalmazása nem csak cicáknál eredményes:

Ma a 10 év fölött elpusztult kutyák fele daganat beteg volt. A kemoterápia ugyan megviseli a szervezetet, de sokszor segít. Van olyan kutatás amelyben 40-45 százalékos sikert hozott, ahol a maitake gyógygomba 55-60 százalékosat. A kettő együttes alkalmazása viszont 80-90 százalékos eredményre vezetett - teszi hozzá az állatorvos, aki nincs a kemoterápia, sem a szteroidok, fájdalomcsökkentők vagy antibiotikumok használata ellen. Épp csak úgy véli, többre megyünk gyógygombákkal, mint nélkülük.

Egyes súlyosabb allergiás esetekben a kutya minden testrészét véresre harapdálja, nyalogatja, ilyenkor természetesen kellenek a szteroidok, az antibiotikumok átmenetileg. Ezek azonban csak ideiglenes javulást hoznak: a kórképen nem javítanak, ráadásul hosszabb idő után súlyos mellékhatásokkal járhatnak. A gyógyulás hosszú folyamat lehet, amikor különösen fontos gyógygombák mellett a helyes, változatos táplálkozás a kedvencünk számára, hogy a kutyának is legyen esélye - zárja az állatorvos.

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben