Zenés Mitológiai Gyorstalpaló - Egyiptom II. rész

Folytatjuk zenés gyorstalpalónkat az egyiptomi mitológia második, befejező részével.

A Napisten Szeme

A napisten Ré (Ancient Egyptian Music - Ra),  más néven Atum uralkodott a föld felett, ahol emberek és isteni lények együtt éltek. Az emberek Ré Szeméből lettek teremtve (Star One - The Eye of Ra), vagyis a teljesség szeméből. Történt, hogy a szem levált Rétől, de nem tért vissza. Shu és Tefnut elmenek, hogy begyűjtsék, de a szem ellenállt. Ennek a küzdelemnek a következtében a szem könnyeket ejtett s ezekből a könnyekből született meg az emberiség.

A már ismerős szem motívum a teremtő Atum, Ré és Hórusz szimbóluma is. Hórusz Osiris és Isis gyermeke (Horrified - Avatar of the Age of Horus). A szem szimbólum jelképezi a látás, a megvilágosodás és cselekvőképesség hatalmát. A szem visszaszerzése a teremtő számára olyan mértékű cselekedet volt, mint a föld gyógyítása, a jog és rend helyreállítása. Mivel a fáraó központi szerepe a jog és rend fenntartása, így a szem visszaszerzésével sikerült elkerülni, hogy a föld újra a káoszba süllyedjen.

Egy másik verzió szerint a szem csak úgy elkóborolt és Ré Thothot, a hold istent küldte utána, hogy gyűjtse be. Amikor ez megtörtént az elkóborolt szem azt találta, hogy egy másik szem már elfoglalta a helyét. Ré, hogy lenyugtassa a feldühödött szemet a homloka közepére helyezte ureusz kígyó formájában (kobra istennő), ahonnan uralkodhatott az egész világ felett. A fáraók szintén viseltek egy ureusz kígyó szimbólumot a homlokukon védelmi jelképként és hogy bizonyítsák a nap istentől való származásukat.

Az első lázadás

Amikor Ré megöregedett az istenek megpróbálták kihasználni szenilitását. Még az emberek is szerveződtek ellene, aminek eredményeként kiestek az isteni kegyelemből. A Ré elküldte a szemet, hogy lemészárolja a lázadókat, aminek véghezviteléhez a szem Sekhmetté változott, egy hatalmas és dühös istennővé, akit gyakran oroszlánként jelképeztek. Miután megbüntette a lázadókat megint áttranszformálódott, ezúttal a nyugodt Hathor istennővé, akit viszont tehénként ábrázolnak.

 A lázadás okozta szenvedések miatt Ré visszavonult ebből a világból. Hathorrá változva Nut (az égbolt) hátára ült, aki felemelte a mennyekbe. A többi isten rácsüngött Hathor hasára és így lettek ők a csillagok. Ezután Thoth, a hold istene kapott egy varázslatot, ami védelmet nyújtott az embereknek, amikor a Nap a horizont alá süllyedt. Ettől a pillanattól az emberek el voltak választva az istenektől, mint ahogy a föld is el volt választva a mennyektől.

Ré utazása

Tehát így alakult, hogy Ré a mennyekbe költözött, ahol ezáltal kialakult a rend. Minden reggel feltámad keleten és végighajózik az égbolton Millió Évek Bárkája nevű hajójával, aminek legénysége istenekből állt. A napisten utazását segítette a szkarabeusz isten, Khepri is (Khepri - Plague of Sekhmet). Főellensége pedig Apep (vagy Apofisz, a káosz ura), egy óriási kígyó, aki a Nílus és tulajdonképpen Nun vizeiben élt. Apep próbálja útját állni a bárkának, de a Ré győzedelmeskedik felette (Carcariass - Apophis Impact)

A napisten volt a legfontosabb istenség az egyiptomi panteonban. Ahogy a történet olvasása közben feltűnhetett az olvasónak rengeteg néven nevezték: ha a napkorongról volt szó, akkor Aten, ha a felkelő nap, akkor Khepri a szkarabeusz; amikor legmagasabban állt a nap a zenit felett, akkor Ré volt, Heliopolisz legfőbb istene; lenyugvó napként ő volt Atum. Egyiptom piramisai, obeliszkjei és még a szfinxek is a napistenhez köthetőek. Az Új Királyság korában Ré-Horakhty szimbóluma a szárnyas napkorong volt, ami hajnalban jelent meg az égen.

A nap mint a fény és felvilágosodás jele valószínűleg az egyik legősibb, máig fennálló szimbóluma a régi és modern korok vallásainak. Mivel Egyiptom földjét valóban elárasztja a napfény napjainkban is, így nem is csoda, hogy ezt a jelképet választották a világ teremtőjeként.

Ezzel vége az egyiptomi epizódunknak. Remélem élvezetes volt a cikk olvasása és a zenék hallgatása!

Jövő héten újra jelentkezem!

-Lares

Látogass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a Fáklya Rádió elképesztően sajátos életét és nyomj nekünk egy like-ot, ha elnyerte a tetszésed!  

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben