Az agyunk határozza meg a spiritualitáshoz való viszonyt?

Világszerte az emberek több mint 80 százaléka vallásosnak vagy spirituálisnak tartja magát. A spiritualitás és a vallásosság idegtudományi kutatásai azonban egyelőre még gyermekcipőben járnak, a vizsgálatok pedig gyakran ellentmondásos képet adtak.

A Brigham and Women's Hospital kutatói által vezetett új tanulmány új megközelítést alkalmaz a spiritualitás és a vallásosság feltérképezésére, és azt találta, hogy a spirituális elfogadás egy meghatározott agyi áramkörben lokalizálható. Ez az agyi áramkör a periaqueductalis szürkeállományban (PAG) összpontosul, egy olyan agytörzsi régióban, amelyet számos funkcióban, többek között a félelem kondicionálásában, a fájdalom modulációjában, az altruista viselkedésben és a feltétel nélküli szeretetben vontak be.

"Eredményeink azt sugallják, hogy a spiritualitás és a vallásosság alapvető, neurobiológiai dinamikában gyökerezik, és mélyen beleszövődik az idegrendszerünkbe" - mondta a szerző, Michael Ferguson, PhD, a Brigham's Center for Brain Circuit Therapeutics vezető kutatója. "Meglepődve tapasztaltuk, hogy a spiritualitásnak ez az agyi áramköre az agy egyik evolúciósan leginkább megőrzött struktúrájában összpontosul".

A kutatócsapat egy korábban közzétett adathalmazt használt fel, amely 88 idegsebészeti beteget tartalmazott, akiket agydaganat eltávolítása céljából műtöttek. Az elváltozások helyei az egész agyban el voltak osztva. A betegek kitöltöttek egy felmérést, amely a műtét előtt és után a lelki elfogadásra vonatkozó kérdéseket tartalmazott. A csoport egy második adathalmaz segítségével validálta eredményeit, amely több mint 100 olyan betegből állt, akiknél a vietnámi háborúban elszenvedett harc során szerzett áthatoló fejsérülések okoztak elváltozásokat. Ezek a résztvevők szintén kitöltöttek olyan kérdőíveket, amelyek a vallásosságra vonatkozó kérdéseket tartalmaztak (például: "Vallásos embernek tartja magát? Igen vagy nem?"). A 88 idegsebészeti beteg közül 30-nál csökkent az önbevallás szerinti spirituális hit az idegsebészeti agydaganat-eltávolítás előtt és után, 29-nél nőtt, 29-nél pedig nem volt változás. Léziós hálózattérképezéssel a kutatócsoport azt találta, hogy az önbevallott spiritualitás egy specifikus agyi áramkörhöz kapcsolódott, amelynek középpontjában a PAG állt. Az áramkör pozitív és negatív csomópontokat tartalmazott - az ezeket a csomópontokat megzavaró léziók vagy csökkentették, vagy növelték az önbevallott spirituális hitet.

 A szerzők megjegyzik, hogy az általuk használt adathalmazok nem szolgáltatnak gazdag információt a betegek neveltetéséről, amely befolyásolhatja a spirituális hitet, és hogy mindkét adathalmazban a betegek túlnyomórészt keresztény kultúrákból származtak. "Az orvostudomány és a spiritualitás csak a közelmúltban váltak el egymástól. Úgy tűnik, hogy a gyógyítás és a spiritualitás között kultúrákon és civilizációkon átívelő örökös egység van" - mondta Ferguson. "

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben