A sörfőzés rejtelmei

Sörről beszélni viszonylag azon ritka alkalmak egyike, mikor két korty között megtudhatunk valami érdekeset erről az aranyló nedűről.

 A bor mellett a sör, ténylegesen egyeduralkodó az alkoholos italok választékában és évről-évre megmutatkozik, hogy a hazai, kisüzemi, kézműves sörkülönlegességek egyre nagyobb teret hódítanak a fogyasztók körében.

A Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa, Gyenge Zsolt volt az AgroZóna egy korábbi vendége, aki egyben a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöki tisztségét is betölti. Nem meglepő, hogy ilyen szakavatott sörmestertől értesültünk arról, mi is történik a sörfőzés alkalmával és mi is történik egy kisüzemi sörfőzde falai mögött. Kevesen tudják például, hogy még a Fóti Sörfőzdében is naponta 1200 liter sört főznek és frissen, a hordóból csapolva lehet megvásárolni a folyékony kenyérnek is nevezett megunhatatlan italt.

Akárcsak egy háromlábú szék esetében, Zsolt úgy véli, kézműves sörük minőségének egyik alappillére a családi összetartásban van. Sörfőzdéjük 1994-ben mint referenciaüzem nyílt meg, Zsolt a sörfőzés csínyját-bínyját a Kőbányai sörgyárban sajátította el, majd ezt követte az a fajta sörforradalom, amit a kisüzemi kézműves sörgyártás azóta is képvisel és amelyben Zsolték üzeme, mint zászlóshajó tör előre.

És hogy visszakanyarodjunk kicsit a háromlábú szék hasonlatához, a magyar gabonát, mint második és a hamisítatlan fóti ízeket, mint harmadik alappillérként kell megjelölnünk. Három olyan stabil és megingathatatlan tényezőt, mely egy olyan nagynevű és innovatív üzemmé tette a fóti sörüzemet és ahonnan csupa különlegességgel és a legjobb értelembe vett keserű és jó szájízzel távozhat az ember.

A Fáklya Rádióban elhangzott beszélgetést teljes egészében meghallgathatod vagy letöltheted ide kattintva!

Látogass el facebook oldalunkra, tekintsd meg a Fáklya Rádió elképesztően sajátos életét és nyomj nekünk egy like-ot, ha elnyerte a tetszésed!

© 2021 Fáklya Rádió · Weboldal: ArtCorner

Artisjus Engedélyszám: W/001506/2020

Felügyeleti szerv: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság,
1015 Budapest, Ostrom u. 23-25. - honlap: www.nmhh.hu

Fáklyarádió - Fény a sötétben